ISB:N JATKOPAIKKA JÄI MAALIN PÄÄHÄN

Sunnuntaina 2.3 käytiin Ilmajoella karsinta C-poikien SM-välikarsintaan. Jatkopaikan itselleen lunasti Himangan Pallo. Ratkaisevassa ottelussa ISB tarvitsi HiPasta voiton saadakseen jatkopaikan, mutta tapahtumarikkaiden vaiheiden jälkeen peli päättyi tasan 3-3. Kotiyleisön valtavasta huutomyrskystä ja pauhaavista rummuista huolimatta voittomaalia ei saatu aikaan. Aamun ensimmäisessä pelissä SB Vaasa kaatui ehjällä pelillä 7-3 ja päiväpelissä hävittiin kevään huonoimmalla esityksellä Woodcuttersille 2-3.

Ensimmäinen ottelu oli lähtökohtaisesti tärkeä koko päivän kannalta. Ottelun alkuun panostettiinkin ja se näkyi kentällä ISB:n hallintana heti alusta alkaen, eikä avausmaalia tarvinnut odotella reilua viittä minuuttia kauempaa, kun Tuohisaari kiskaisi valkopaidat johtoon Lampisen syötöstä. Jatkoa seurasi minuuttia myöhemmin, kun Latva-Hoppala lisäsi johtoa kahteen maaliin, esityön osumaan teki Rantanen. Erän loppupuolella vaasalaiset kavensivat maalilla ja heti perään jouduttiin alivoimalle, mutta tilanne pysyi muuttumattomana av-nelikoiden tehdessä työnsä, sekä veskari Rinnan poimiessa marjat talteen.

Toinen erä oli täysin ISB:n näytöstä. Pelin joka osa-alueella oltiin askel edellä vastustajaa. Erän alkupuolella Lampinen osui kahdesti tutkaparinsa Tuohisaaren tarjoillessa. Kaksi seuraavaa osumaa olivat ”uutta” ISB:tä: (Mahtoiko johtua vapari-spesialisti Neva-Keturin vierailusta perjantain reeneissä vai mistä?) Minuutin sisään saatiin kaksi vapaalyöntiä vasemmasta laidasta, pallon taakse asettuivat Rahko ja Tuohisaari. Ensimmäisessä Rahkon pienestä kierrosta pallo ylölompuukiin ja toisessa Tumpin kierto vastaavaan paikkaan. Ilmajokelaiset veivät erän selvästi 4-0.

Kolmatta erää oli pelattu lähes kuusi minuuttia, kunnes alkoi tapahtua. Hienosti Vaasan hyökkäyksen keskialueella katkaissut Toni Juonoja otti muutaman askeleen ylöspäin ja sijoitti pallon vastustamattomasti oikeaan alakulmaan. Erän puolivälin jälkeen Vaasa sai pelistä kiinni ilmajokelaisten turhaan löysätessä otettaan. Vaarallisia tilanteita vyöryi kohti Juho Rinnan vartioimaa maalia tämän tästä, mutta onneksi Rinta piti huolen siitä, että takaa-ajo jäi vain yritykseksi. Vaasalaiset onnistuivat kuitenkin kaventamaan kahdella maalilla pelin lopputulokseksi 7-3, toinen maaleista tuli ylivoimalla. ISB:n parhaana palkittiin veskari Juho Rinta. Ansaittu avausvoitto oli saatu ja kolmen tunnin tauko ennen Woodcutters peliä alkoi.

Ensimmäinen erä lähti ilmajokelaisittain nihkeästi liikkeelle ja Woodcutters loi tilanteita toisensa perään. Avausmaali syntyikin vieraiden toimesta ajassa 6.18. Ajassa 11.44 Lampinen onnistui tasoittamaan pelin Rahkon syötöstä. Tasatilanteessa siirryttiin myös erätauolle.

Toiseen erään ei muutosta parempaan saatu ja Woodis siirtyi erän alussa jälleen johtoon. Ajoittain hyviä hyökkäyksiä rakentanut ISB sai mahdollisuuden hakea tasoitusta ylivoimalla, mutta yv:n lepsuillessa vastustaja pääsi syötönkatkoon ja nokikkain veskarin kanssa. Rahko ennätti kuitenkin tilanteessa paikkaamaan, mutta joutui rikkomaan rankkarin arvoisesti. Woodcuttersin rankkaria tuli ampumaan Aleksi Simola. Mylvivä kotiyleisö laittoikin Simolan tiukan paikan eteen ankaralla vihellyskonsertillaan. ISB maalissa Juho Rinta oli jälleen mies paikallaan ja oli hienosti mukana harhautusyrityksessä ja pallo karkasi lopulta yli maalin. Peliä jatkettiin tasavajaalla, kunnes Woodcutters tuli täysilukuiseksi ja ainoastaan 12 sekuntia ylivoimalla riitti, tilanne 1-3.

Kolmannessa erässä ISB:n takaa-ajo ei lähtenyt toden teolla käyntiin, vaikka Lähdesmäki kavensikin jo kolmannella minuutilla. Erässä mentiin vauhdilla päästä päähän, mutta maalivahdit pitivät huolen siitä, ettei lisämaaleja nähty. Katkera tappio oli siis tosi asia. ISB:n parhaana palkittiin puolustaja Mikael Rinta-Röyskö.

Illan viimeisessä pelissä lähtökohdaksi tuli se, että vain voitto riittäisi ISB.lle jatkopaikan lunastamiseen. Jokainen pelaaja oli niin pettynyt Woodcutters-pelin esitykseen, ettei vastaavaa haluttu enää tällä kaudella kokea. Pelien välissä valmistauduttiin pitkän päivän päättävään otteluun muun muassa kohottamalla joukkuehenkeä pienen piirileikin muodossa…

Ottelu lähti käyntiin melko vauhdikkaasti, molempien joukkueiden pelatessa tarkkaa peliä virheitä vältellen. Ajassa 11.16 alkoi tapahtua. Lähdesmäki heitti pallon oikeasta laidasta ohi pakin ja oli juoksemassa tämän ohi, mutta puolustaja esti menon lonkka taklauksella. Tuomari nosti käden ylös jäähyn merkiksi, mutta kaikkien hämmästykseksi Lähdesmäki sai rangaistuksen korkeasta mailasta. Tilanne ei kuitenkaan loppunut siihen, vaan kapteeni Rahkon käyttäessä puheoikeuttaan ja kysyessään perusteluja rangaistukseen samaisen tuomarin kädet jatkoivat liikkeitään ja Rahkolle 2+10 minuuttia. Edessä oli siis pitkä kaksi minuuttinen kolmella viittä vastaan. Tilanne kuitenkin kestettiin Juho Rinnan muutamalla huippu torjunnalla ja himankalaisten muutamien huolimattomien syöttöjen turvin. Vielä erän loppuun saatiin yrittää avausmaalia ylivoimalla, mutta tuloksetta.

Toinen erä alkoi Ilmajokelaisittain terävästi ja vastustaja joutui rikkomaan jatkuvasti. Ajassa 16.27 nähtiin ruma lonkkataklaus, josta seurauksena viiden minuutin rangaistus. Ylivoimalla pallo teki hyvin töitä ja maalipaikkoja pystyttiin luomaan tasaiseen tahtiin. Ajassa 19.35 Ilmajoki-hallin 150-päinen yleisö repesi, kun Lähdesmäki sijoitti pallon pienestä kulmasta oikeaan yläkulmaan. Erää edettiin viimeiselle minuutille ilman lisämaaleja, kunnes HiPan tasoitus näki päivänvalon ajassa 29.20 ja vain 14 sekuntia tästä pienen nukahduksen päätteeksi kaveri karkasi saman tien johtoon.

Kolmanteen erään lähdettiin hakemaan ensin tasoitusta ja sitten johtomaalia, mutta ajassa 35.34 tuli lunta tupaan HiPan mennessä 1-3 johtoon. Samassa ajassa ISB otti aikalisän. Viimeinen kymppi oli uskomatonta trilleriä parhaimmillaan. Maalipaikkoja syntyi, kuin liukuhihnalta, mutta pallo ei vain meinannut löytää tietään verkkoihin. Sydämentykytyksiä aiheutti muun muassa Latva-Hoppalan pariin otteeseen ampumaa laukausta, jotka pöllyttivät vain sivuverkkoja, sekä Salo-Tuiskun jättikantti Ylärimaan. Ajassa 43.14 kaivattu kavennus syntyi, kun Rahko heitti pallon luukulle ja Tuohisaari lapioi karan häkkiin. Ja vain minuuttia myöhemmin Lampinen tasoitti pelin Lähdesmäen syötöstä. Ottelun viimeiset 45 sekuntia olivat uskomatonta henkien taistelua. Ilman maalivahtia voittomaalia yrittänyt ISB yritti kaikkensa. Pallo pyöri jatkuvasti HiPan päädyssä, mutta maaliin asti se ei tietään löytänyt. Oman lisänsä ottelun loppuun halusivat tuoda myös tuomarit, jotka antoivat Lampiselle rangaistuksen vain kuusi sekuntia ennen loppua ja samassa ajassa Rahko kiitti tuomaria hyvästä työstä kakkosen arvoisesti. Tuomareiden toiminnasta jäi hieman karvas maku siihen nähden, että jokaisessa päivän pelissä oli sallittu kova fyysinen peli niin kuin tällaisissa peleissä kuuluukin ja välillä hyvin kovia viikatelyöntejä katsottiin läpi sormien. ISB:stä parhaana palkittiin jälleen loistavan pelin pelannut Juho Rinta ja Jouni Lampinen.

Tasapeli riitti siis HiPalle jatkopaikkaan. Ottelun yhtenä kulminaatiopisteenä voidaan pitää HiPan valmennusportaan oivallusta asettaa ISB:n tutkaparista Tuohisaari tarkkaan vartiointiin. Kokonaisuutena ottelu oli todellinen play off-taistelu parhaimmillaan. Jokainen kentällä ollut pelaaja antoi itsestään 110- prosenttia.

Valmentajat ja pelaajat haluavat vielä kiittää kaikkia paikalla olleita hienosta kannustuksesta.